Llibres   Vídeos   A la xarxa

 
 

 

Dossier Educatiu. Catalunya i la Guerra de Successió

Fulletó de 4 pàgines mida DINA4 que contenen un resum dels fets més rellevants de la Guerra de Successió. Acompanyava l'exposició temporal del mateix nom realitzada entre els mesos d'octubre de 2007 i gener de 2008.

 
 

Llegir [+]

L'onze de setembre. La Guerra de Successió a Catalunya
Albareda, Joaquim; Aguiló Pascual, Francesc <direcció>
Ed. Mil·lenari

Tracta de la història de Catalunya en el període comprès entre el darrer terç del segle XVII i la desfeta de l'onze de setembre de 1714. És un treball de síntesi, una revisió actualitzada del període, fet a partir dels darrers estudis apareguts. Es centra en els temes següents: Catalunya i la seva relació amb la monarquia hispànica, el context internacional, la revolta de 1705, la guerra, i la desfeta de 1714 amb les seves conseqüències per a Catalunya.

 
 

Llegir [+]

Història de Girona 7. El segle XVIII
Albareda, Joaquim; Alberch, Ramon; Puigvert, Joaquim M.
Ed. ADAC; [Girona]

És un llibre de divulgació de la història de la ciutat de Girona al segle XVIII. S'explica com amb el règim borbònic, la ciutat esdevingué cap de corregiment. Un cop recuperada dels efectes de la Guerra de Successió, la ciutat notaria un creixement de la seva població, tot i no experimentar una veritable arrencada industrial. La guerra amb França, a inicis del segle XIX, i la consegüent defensa i resistència suposarien, però, una important fractura demogràfica i la devallada de l'economia de molts gironins.

 
 

Llegir [+]

La Girona del set-cents. Els límits d'una transformació (1700-1792)
Alberch, Ramon; Quer, Josep
Ed. Ajuntament de Girona; Diputació de Girona

Divulgació de la història de Girona entre els anys 1700 i el 1792. S'explica com la ciutat obre i tanca el segle amb sengles guerres: la guerra de Successió a la corona espanyola i la denominada Guerra Gran contra la república francesa. Amb 44 capítols, breus i detallats, el llibre fa un repàs a la vida política, social, econòmica, cultural i lúdica de la Girona del mil set-cents. Els autors descriuen una Girona fonamentalment deprimida, bloquejada en l'àmbit polític pels canvis derivats de la implantació del règim borbònic; ofegada econòmicament per la fallida de la taula de canvis i negada literalment...

 
 

Llegir [+]

Derrota i empenta (El segle XVIII)
Badenes, Ricard; ; Trepat, Cristòfol-A.; ; Lázaro Tinaut, Albert; <coordinació cnica="">; Pujol Mas, Josep; <direcció stica="">; Counterfort;
Ed. Barcanova, SA

El llibre versa sobre la història de Catalunya del segle XVIII. El presenta com un segle de grans transformacions i de gran transcendència política per a Catalunya si es té en compte la reorganització política que hi va haver. L'onze de setembre de 1714 representa l'inici de la repressió i el fi de les institucions pròpies. El Decret de Nova Planta i les noves institucions marcades per un fort centralisme ho ratifiquen. La situació en la qual van quedar la llengua i la cultura va ésser la conseqüència d'aquesta reorganització. Un altre tema que es planteja és el del creixement que va experimentar la població i la seva organització...

 
 

Llegir [+]

La guerra de successió i Catalunya
Ferreres, Ernest
Ed. Fundació congrés de cultura catalana

La Guerra de Successió (S XVIII) ha estat un conflicte internacional que va acabar transformant-se en la primera guerra civil de la península ibèrica. Una guerra que va enfrontar dues dinasties, la de l'arxiduc Carles d'Habsburg i Felip de Borbó, amb unes concepcions i tradicions polítiques ben diferents i contrastades: el model parlamentari -té com a referents Anglaterra i els Països Baixos- versus el model absolutista -referent francès-. Aquest material, especialment dirigit al professorat de secundària i universitaris, és un estudi sintètic que ofereix noves aportacions a l'estudi d'aquest conflicte...

 
 

Llegir [+]

Calendari de tradicions i costums 1714-2014: Els gremis que van defensar la ciutat de Barcelona
Freixes, Sergi; [disseny]; Ramírez, Edgar; [il·lustracions]
Ed. Òmnium

Calendari dedicat als gremis que van formar la Coronela per defensar la ciutat de Barcelona de les tropes borbòniques al setge de 1714. Cada mes de l'any inclou informació d’un gremi i de les diferents companyies i batallons de la Coronela on es va integrar durant el setge de les tropes de Felip V. En concret, el calendari 1714-2014 dedica les seves pàgines als gremis dels carnissers, candelers, fusters, sabaters, mariners, adroguers i confiters, hortolans, velers, flequers i forners, escultors, matalassers i ferrers.

 
 

Llegir [+]

Els nens del Born
Garcia Cornellà, Dolors; Brocal Llobregat, Pep; [il·lustracions]
Ed. Publicacions de l'Abadia de Montserrat

Conte il·lustrat ambientat al barri del Born, a la Barcelona de l'època prèvia al setge de 1714. La història, protagonitzada per dos germans, la Joana i en Maurici, trasllueix alguns aspectes de la vida quotidiana a la ciutat del segle XVIII.

 
 

Llegir [+]

Barcelona 1706-1714. Dietari d'un adroguer
Garcia Quera, Oriol
Ed. Ajuntament de Barcelona

Dietari il·lustrat d’un ciutadà anònim, adroguer de Barcelona, que testimonia la vida quotidiana en aquesta ciutat a principis del segle XVIII i rememora els esdeveniments històrics més rellevants de la guerra de Successió. Posa de manifest els canvis i transformacions que la vida diària barcelonina va patir com a conseqüència del la lluita contra les tropes borbòniques fins a la caiguda de la ciutat el 1714.

 
 

 

El combat d'Arbúcies
Martí, Daniel; Riart, Francesc
Ed. La Gabella

Conte basat en els fets històrics on la gent d'Arbúcies demostrà el seu enginy en un episodi de la guerra de Successió.

 
 

Llegir [+]

Aquell dia de 1714
Munné-Jordà, Antoni; Julve, Óscar [il.lustracions]
Ed. Publicacions de l'Abadia de Montserrat

A partir d'un noieta molt simpàtica que n'és la protagonista s'expliquen alguns fets del 1714. Els personatges ficticis i els personatges reals es barregen en una aventura divertida i tràgica alhora, que ens apropa a aquest episodi tan important de la nostra història.

 
 

Llegir [+]

El general Josep Moragues. Heroi i màrtir de Catalunya
Pladevall Font, Antoni
Ed. Diputació Provincial de Girona; Ajuntament de Sant Hilari Sacalm

Es tracta d'un estudi biogràfic del general Josep Moragues(1669-1715), el militar català de més graduació durant els primers anys de la Guerra de Successió. Després d'haver lluitat contra les tropes franceses i castellanes, el general Moragues fou empresonat i executat, i el seu cap exposat a la vergonya pública dins d'una gàbia sobre el Portal del Mar de Barcelona. Aquesta biografia intenta ser un homenatge més al general Moragues, al qual en aquests últims anys se li han fet diversos monuments i homenatges públics després de dècades de silenci...

 
 

Llegir [+]

1714. El setge de Barcelona
Pongiluppi, Guillem H.; Hernàndez Cardona, Francesc Xavier
Ed. Angle Editorial

Llibre il·lustrat on el text, breu en extensió però dens en contingut i exemplar en claredat didàctica i expositiva, cedeix bona part de protagonisme a unes imatges espectaculars que reconstrueixen els escenaris de la batalla de Barcelona de l’11 de setembre de 1714. L'obra s'inicia amb una contextualització dels fets en el marc d'una guerra d'àmbit europeu. I al corpus central de l'obra s'hi mostren amb gran detall l'organització i la dotació dels exèrcits, les tàctiques de guerra del moment i el desenvolupament del setge fins a la capitulació final de Barcelona.

 
 

Llegir [+]

El segle XVIII a Catalunya
Sorribas, Sebastià
Ed. Graó; Servei d'Ensenyament i Investigació de la Diputació de Barcelona

El segle XVIII representà per a Catalunya la fi d'una llarga crisi iniciada segle XIV. El segle va començar malament, amb la guerra de Successió i els decrets de Nova Planta, la pèrdua de les institucions de govern catalanes i de les llibertats nacionals. Catalunya va experimentar canvis econòmics i socials importants al llarg de tot el segle. Hi va haver un augment sensible de la població que en molts indrets es va multiplicar per tres o quatre. La producció agrària va tenir un increment molt important com a fruït de la introducció de noves tècniques, l'extensió de les terres conreades i la transformació de terres de secà...

 
 

Llegir [+]

Lliures o morts
Torre, Mariano de la; [adaptació i dibuix]; García, Víctor; [color]
Ed. Columna

Versió en còmic de la novel•la històrica del mateix nom escrita per Jaume Clotet i David de Montserrat. Narra la història d’Ermengol Amill (1665-1732), personatge real nascut al Pallars i convertit en fuseller de muntanya durant la Guerra de Successió. Europa és un gran tauler d’un immens joc d’interessos per definir el futur del Vell Continent, i Catalunya n’esdevé la peça clau.